top of page
IMG_7866.heic

Vanliga sökorsaker 

Rygg- och nacksmärtor

Rygg- och nacksmärtor är oftast ofarliga, men kan göra väldigt ont. Vanligtvis beror smärtorna på led- och muskelproblematik till följd av fysisk och/eller emotionell stress. En eller flera leder låser fast och omkringliggande muskulatur spänner och krampar. Resultatet blir smärta (lokal/utstrålande), stelhet och nedsatt funktion i området.

Huvudvärk

Spänningshuvudvärk och migrän är de vanligaste formerna för huvudvärk. Spänningshuvudvärk karakteriseras av en tryckande smärta runt huvudet, i tinningarna eller i bakhuvudet, och stammar från spänningar. Migrän tros vara hormonellt betingad, och är oftast en ensidig huvudvärk av dunkande karaktär, som varar allt ifrån några timmar till 3 dagar.

Ischias

Ischias är ett samlingsnamn för utstrålande smärtor till ett eller båda ben. Det finns flera tillstånd som kan ge utstrålande smärtor till benen, bl.a. nervrotspåverkning till följd av diskbråck, spinalstenos eller annan rumuppfyllande process i spinalkanalen. Även muskler och leder kan ge refererad smärta till benet/benen, så kallad ”falsk ischias”.

Överbelastningsskador 

Överbelastning innebär för mycket belastning i förhållande till vad kroppen klarar av. Det överbelastade området kan bli ömt, spänt, stelt och inflammerat, och mista styrka och funktion.  Klassiska exempel på överbelastningsskador är impingement i axelleden, tennis- och golfarmbåge, trochanterit, löparknä, hälseneinflammation och hälsporre. 

Diskbråck

Vid diskbråck buktar broskskivan som sitter mellan kotorna i ryggraden ut och kan pressa på en eller flera nerver. Symptomen blir utstrålande smärtor till armen eller skulderbladet om diskbråcket sitter i nacken, och till benet eller skrevet om diskbråcket sitter i länden. Diskbråck kan även ge lokala smärtor i nacken och länden.

Förebyggande behandling

Förebyggande behandling används för att behålla eller förbättra funktionen i kroppen. När kroppen har tillräcklig anpassningsförmåga och ett bra överskott kommer kroppen att stimuleras och styrkas av belastning istället för att brytas ner av den. Du slipper skada och smärta, och kan prestera på topp. Optimera så slipper du reparera!

bottom of page